image

SIĞIRLARDA PİK DÖNEM BESLEMESİ


Bu dönem ineğin negatif besin madde dengesini en şiddetli yaşadığı dönem olması ile diğer dönemlerden farklılık gösterir. Laktasyonun 0-70 günler arasını kapsayan bu döneminde;
Süt verimi hızla artar ve 6-8. haftalarda pike ulaşır.
Kuru madde ve besin madde tüketimi bu dönemde ihtiyacın gerisinde kalır ki rumenin yüksek kesif yem tüketimine adptasyonunun hızla sağlanması gerekir.
Bu dönemde enerji ihtiyacının karşılanması zor olup hayvan vücut depolarını kullanır.
Yem tüketiminin kontrolü ile kondisyon kaybı minimize edilmelidir. Fazla kondisyon kaybı ketozis riskini artırmaktadır. bu dönem için istenen vücut kondisyon skoru 2.5-3.25’tir. 1 kg ağırlık kaybıyla hayvan yaklaşık 7 kg süt verebilir. Laktasyon başında ineklerde kondisyon kaybı 0.8-0.9 kg/gün’ü aşmamalıdır.
Doğumdan sonra alınan kan örneklerinde 0.8-1.0 mmol betahidroksibütirik asit konsantrasyonu subklinik ketozisi, 1.2-1.4 mmol seviyesi ise klinik ketozisi işaret eder. ketozis riskinin azaltılması için doğum öncesi ve sonrası birer hafta propilen glikol ve kalsiyum propiyonat gibi glukojenik bileşikler kullanılabilir.
Hap Bilgi: Pik süt verimi laktasyon veriminin 1/200-225’i olarak kabul edilir yani pik verimin 1 kg değişmesi laktasyon süt verimini 200-225 kg değiştirebilir.


Whatsapp Destek

Svn Tarımsal Faaliyetler

Merhaba

Size nasıl yardımcı olabilirim?